EN FR

Hallo, ik ben Manuel

Als freelance facilitator begeleid ik organisaties naar een meer coöperatief samen-werken.

0485 74 88 11

Teams die zich organiseren met intentie kunnen bergen verzetten – en teamwerk met intentie kan vanbinnen nog meer doen bewegen.

De weg daar naartoe loopt via toegewijde plaatsen voor genuanceerde gesprekken die geen functietitel vereisen om deel te mogen nemen maar alleen een open geest en het vermogen om te luisteren.

Dat is waar ik van pas kan komen: als facilitator help ik uw team samen te praten over wat jullie doen, hoe jullie dat doen en vooral waarom jullie dat doen – door het kader te bieden en de juiste methodieken aan te reiken. In het Nederlands, Frans of Engels.

Hoe ik kan helpen

Ik faciliteer uw vergadering of workshop

Wilt u tijdens uw teambuilding de prioriteiten voor het komende jaar samenstellen? Klaar voor een gesprek over dat ene topic dat nooit openbaar wordt besproken? Het kan een hele uitdaging zijn om een vruchtbaar gesprek te hebben in grote groep. Als facilitator bereid ik jullie vergadering of workshop mee voor en leidt ze in goede banen als neutrale persoon.

Mijn toolbox bevat onder meer methodieken voor deliberatie en beslissingneming (Management By Consent, Moving Debate, …) maar ook voor brainstorming of creativiteit (Chapeaux de Bono, World Café, …). Ze kunnen nuttig zijn om gezamenlijk vragen te beantwoorden als “Welke waarden drijven ons? Hoe kunnen we veranderen wat we doen en hoe we samenwerken, om die echt vooruit te helpen?”. Ik probeer via mijn houding een kader te bieden waarin eenieders bijdrage gehoord en gewaardeerd wordt.

Ik ondersteun uw zelfsturende team

Uw team laat een klassieke hiërarchische structuur achter zich, maar dat leidt soms tot onduidelijkheid en onzekerheid? Vanuit de principes van Sociocratie en Holacratie werk ik samen met jullie aan heldere mandaten en missie, een goede informatiestroom en duidelijkheid over wat waar beslist wordt. We gaan op zoek naar een evenwicht waarbij mensen betrokken worden in beslissingen maar zonder teveel tijd te spenderen in meetings.

Door te beginnen vanuit de concrete uitdagingen en de veranderende context die jullie vandaag ervaren begeleid ik jullie zorgzaam naar een levende, duurzame verandering.

Ik begeleid uw technisch team

U zoekt een SCRUM-master om uw technisch team vlot te laten draaien? Geholpen door mijn eigen ervaring met SCRUM als software-ontwikkelaar kijk ik welke tools uit Agile project management de interne organisatie vlotter kunnen laten verlopen (Backlogs en Sprints, Stand Up Meetings, Retrospectives, …). Ik implementeer en faciliteer deze met als doel uw team hierin zelfstandig te maken.

Hoewel deze tools uw team wendbaarder en efficiënter kunnen laten werken, laat technologie ons pas echt een stap voorwaarts maken als ze op een inclusieve en doelgerichte manier wordt ontwikkeld. Daarom neem ik in deze rol ook de principes en houding uit Collective Intelligence en Deep Democracy mee.

En natuurlijk past uw situatie of vraag niet precies binnen deze hokjes. Let’s talk!

Mijn werk

Als drietalige (NL/FR/EN) freelance facilitator ondersteun ik geëngageerde bedrijven en projecten in wat ze willen waarmaken, maar meer nog, in hoe ze daarbij kunnen samen-werken — als krachtig en transformatief doel op zich.

Ik faciliteer voor allerhande organisaties, en heb een speciale focus op teams die met technische onderwerpen werken en op burgercollectieven. Mijn thuisbasis is Brussel en ik ben mobiel binnen België. Af en toe begeleid ik ook online meetings.

In Brussel groeit een divers netwerk aan facilitatoren — en met sommigen werk ik regelmatig samen. Ik ben een betere facilitator dankzij de open cultuur, vernieuwende blik en constructieve intervisie die er leven.

Investeren in een beter samen-werken en verantwoordelijkheid nemen voor onze agency is een human endeavour. Het kan eye-opening, hernieuwend, plezant, frustrerend en rommelig zijn. Het kan hechting en verbinding creëren. Het gaat stap voor stap. Het kost tijd. En ik denk dat het de moeite waard is.

Enkele voorbeelden

Organisations die me hun proces al toevertrouwden zijn onder meer Infrabel, Shayp, Equal Partners, Teach for Belgium, CIRB – paradigm.brussels, Gemeente Schaarbeek, Art et Marges, …

Hier zijn enkele voorbeelden van momenten die ik heb gefaciliteerd:

Netwerkdag

Het Brusselse museum Art et Marges organiseerde een netwerkdag met 100 animatoren van artistieke workshops van aangesloten organisaties. Ze wilden een moment creëeren van verbinding, uitwisseling en co-creatie rond toekomstige gezamenlijke projecten. Ik stelde methodieken voor voor momenten zowel in kleine teams, één-op-één als in grote groep, hielp met de praktische voorbereidingen en begeleidde de deelnemers door hun dag.

Eendaagse teamretraite

Teach For Belgium experimenteerde al een tijdje met zelfsturende teams en wilde opnieuw nadenken over hoe deze teams het hele werkjaar voldoende gealligneerd kunnen werken. Rondom deze vraag ontwierp ik een eendaagse teamretraite met momenten om mogelijkheden te verkennen, opties af te wegen, een keuze te maken en ze concreet te maken.

Duurzame innovatie vormings traject

Infrabel, beheerder van de Belgische spoorinfrastructuur, wilde via een duurzaam innovatietraject voor jonge medewerkers meer innovatie en samenwerking tussen zijn diensten stimuleren. Ik sloot me aan bij een team van facilitators via het collectief Impact Valley, en animeerde de ‘4D’-innovatiemethodologie voor een klein, jong, crossfunctioneel team bestaande uit technici, IT’ers en strategische planners. Ik begeleidde ze zes maanden lang van waarden naar brainstorm over value proposition naar testbaar prototype.

Achtergrond

In mijn job als facilitator leun ik verder op meer dan 10 jaar ervaring in diverse projecten, waarbij ik steeds vaker mijn analytische insteek aanvulde met een rol als procesbegeleider — twee kanten die elkaar versterken.

Ik studeerde af als ingenieur in de Toegepaste Natuurkunde en werkte als PhD student, als data-scientist bij een NGO en als software-ingenieur bij een zelfsturende werkerscoöperatie. Ik werkte in onderzoeksteams, leidde complexe herstructureringen van data pipelines en faciliteerde team-retraites. Ik was ook lang actief in jeugdwerk met een inclusieve en creatieve insteek en ben betrokken als facilitator bij een burgerbeweging voor deliberatieve democratie genaamd Agora. Terwijl ik steun op deze ervaringen, ben ik me bewust van het teamwerk dat ze vertegenwoordigen, de schouders waarop ik sta en de privileges die ik heb gekregen.

Mijn praktijkervaring wordt aangevuld door trainingen in facilitatie-technieken en -houding via o.a. Université du Nous (Atelier du Nous) en Collectiv-a (Posture de Facilitation).

Ik ben ook gewoon een mens. Trots dat ik met sommige dingen een bijdrage kan leveren, en strompelend met enkele andere. Pogend behulpzaam te zijn, vriendelijkheid uit te dragen, en ook een plek te geven aan de vele andere stemmen in mij. Een persoon met heel wat enthousiasme en geloof in ons vermogen om te kiezen in het leven, bij te leren, een stap te zetten, en momenten waarop deze verder weg lijken. En hoewel deze website over mij gaat (en geschreven is met een professioneel doel - dat was een hele oefening!), gaat het echt over ‘ons’, over hoe we verschillend zijn en toch één, over de kracht van verbinding, over het herkennen van wie we zijn – dat we zijn, hier en levend in dit ‘bestaan’ ding dat gaande is.

Naast het feit dat ik graag voor groepen sta, maak ik als freelance cartograaf ook geprinte en interactieve kaarten, incl. data-beheer en programmeerwerk.

Contact

Wilt u experimenteren en innoveren met samenwerkingsmethoden? De collectieve dialoog en -actie bouwen en beleven? Great, let’s talk!

Manuel Claeys Bouuaert
Brussels, Belgium


0485 74 88 11

VAT: BE0747868317IBAN: BE31001904377455