EN FR

Hallo, ik ben Manuel

Als freelance facilitator begeleid ik organisaties naar een meer coöperatief samen-werken.

0485 74 88 11

De intentie waarmee organisaties hun drijfkracht hanteren kan alles veranderen

Teams die eigenaarschap nemen over hun actie-mogelijkheden kunnen ver geraken – en teamwerk met intentie kan ons vanbinnen nog meer raken.

De weg daar naartoe loopt via toegewijde plaatsen voor genuanceerde gesprekken die geen functietitel vereisen om deel te mogen nemen maar alleen een open geest en het vermogen om te luisteren.

Dat is waar ik van pas kom: als facilitator help ik uw team samen te praten over wat jullie doen, hoe jullie dat doen en vooral waarom jullie dat doen – door het kader te bieden en de juiste methodieken aan te reiken. In het Nederlands, Frans of Engels.

Hoe ik kan helpen

Ik faciliteer uw vergadering of workshop

Wilt u tijdens uw teambuilding de prioriteiten voor het komende jaar samenstellen? Klaar voor een gesprek over dat ene topic dat nooit openbaar wordt besproken? Het kan een hele uitdaging zijn om een vruchtbaar gesprek te hebben in grote groep. Als facilitator host ik jullie vergadering of workshop als neutrale persoon en leidt ze in goede banen.

Mijn toolbox bevat onder meer methodieken voor deliberatie en beslissingneming (Management By Consent, Moving Debate, …) maar ook voor brainstorming of creativiteit (Chapeaux de Bono, World Café, …). Ik versterk jullie vermogen om collectief jullie doel scherp te stellen en je persoonlijke grenzen te signaleren, en beide te gebruiken om vooruit te geraken. Ik probeer via mijn houding een kader te bieden waarin eenieders bijdrage gehoord en gewaardeerd wordt.

Ik ondersteun uw zelfsturende team

Uw team laat een klassieke hiërarchische structuur achter zich, maar dat leidt soms tot onduidelijkheid en onzekerheid? Vanuit de principes van Sociocratie en Holacratie werk ik samen met jullie aan heldere mandaten, een goede informatiestroom en duidelijkheid over wat waar beslist wordt. We gaan op zoek naar een evenwicht waarbij mensen betrokken worden in beslissingen maar zonder teveel tijd te spenderen in meetings.

Door te beginnen vanuit de concrete uitdagingen en de veranderende context die jullie vandaag ervaren begeleid ik jullie zorgzaam naar een levende, duurzame verandering.

Ik begeleid uw technisch team

U zoekt een SCRUM-master om uw technisch team vlot te laten draaien? Geholpen door mijn eigen ervaring met SCRUM als software-ontwikkelaar kijk ik welke tools uit Agile project management de interne organisatie vlotter kunnen laten verlopen (Backlogs en Sprints, Stand Up Meetings, Retrospectives, …). Ik implementeer en faciliteer deze met als doel uw team hierin zelfstandig te maken.

Hoewel deze tools uw team wendbaarder en efficiënter kunnen laten werken, laat technologie ons pas echt een stap voorwaarts maken als ze op een inclusieve en doelgerichte manier wordt ontwikkeld. Daarom neem ik in deze rol ook de principes en houding uit Collective Intelligence en Deep Democracy mee.

Mogelijks past uw situatie of vraag niet binnen deze hokjes. Contacteer me zodat we erover kunnen praten!

Mijn eigenheden

Als drietalige (NL/FR/EN) freelance facilitator ondersteun ik geëngageerde bedrijven en projecten in wat ze willen waarmaken, maar meer nog, in hoe ze daarbij kunnen samen-werken — als krachtig en transformatief doel op zich.

Ik faciliteer voor allerhande organisaties, en heb een speciale focus op tech bedrijven en burgercollectieven. Mijn thuisbasis is Brussel en ik ben mobiel binnen België. Af en toe begeleid ik ook online meetings.

In Brussel groeit een divers netwerk aan facilitatoren — en met sommigen werk ik regelmatig samen. Ik ben een betere facilitator dankzij de open cultuur, vernieuwende blik en constructieve intervisie die er leven.

Vertrouwden mij hun proces al toe:

Shayp, Coop IT Easy, Equal Partners, Teach for Belgium, Confluences, Heroes For Zero - 1030/0, ERU - Etudes et Recherches Urbaines, …

Mijn achtergrond

In mijn job als facilitator leun ik verder op meer dan 10 jaar ervaring in diverse projecten, waarbij ik steeds vaker mijn analytische insteek aanvulde met een rol als procesbegeleider — twee kanten die elkaar versterken.

Ik studeerde af als ingenieur in de Toegepaste Natuurkunde en werkte als PhD student, als data-scientist bij een NGO en als software-ingenieur bij een zelfsturende werkerscoöperatie. Ik werkte in onderzoeksteams, leidde complexe herstructureringen van data pipelines en faciliteerde team-retraites. Ik was ook lang actief in jeugdwerk met een inclusieve en creatieve insteek en ben betrokken als facilitator bij een burgerbeweging voor deliberatieve democratie genaamd Agora. Terwijl ik steun op deze ervaringen, ben ik me bewust van het teamwerk dat ze vertegenwoordigen, de schouders waarop ik sta en de privileges die ik heb gekregen.

Mijn praktijkervaring wordt aangevuld door trainingen in facilitatie-technieken en -houding via o.a. Université du Nous (Atelier du Nous) en Collectiv-a (Posture de Facilitation).

Naast het feit dat ik graag voor groepen sta, maak ik als freelance cartograaf ook geprinte en interactieve kaarten, incl. data-beheer en programmeerwerk.

Contact

Wilt u verder praten? Graag!


0485 74 88 11

Manuel Claeys Bouuaert — VAT: BE0747868317IBAN: BE31001904377455